Toimetusele kirjutas poetöötaja: „Töötan kaubanduses juba palju aastaid ja see, mis toimub pühade ajal, on jube. Pean silmas metsikut toitude mahakandmist ja äraviskamist. Saan aru, et prognoosida ja ennustada ei saa. Aga nüüd, mil iga nurga peal on mõni uus kaubanduskeskus, siis valikut inimestel on ja suuri oste enam ei tehta."

Suured lihapraed ja pardid, haned lihtsalt julmalt visatakse minema!

"Näiteks poes, kus ise töötan, viskasime peale pühi ühe päevaga ära seitse kärutäit liha, torte jne. Kauplused lihtsalt tellivad üle ja rahvas ei suuda neid koguseid ära osta. Kahju kohe! Suured lihapraed ja pardid, haned lihtsalt julmalt visatakse minema. Isegi oma töötajatele ei anta, et natukenegi mahakandmist vähendada,“ kirjutas toimetusele jaeketi töötaja.

Coopi kommunikatsioonijuhi Martin Miido edastusel on paljude kaupade läbimüük pühade ajal kordades suurem ning see on ka põhjus, miks tellitakse tavapärasest rohkem

„Kaup tellitakse vastavalt varasemate aastate kogemusele tehtud prognoosile. Loomulikult võib mõnes kauplusel ühel või teisel kaubagrupil möödunud aastatega võrreldes müügimaht muutuda, kuid üldjuhul on prognoosid suures pildis täpsed,“ ütleb Miido.

Kogu kaup, mis Coopi kauplustes jääb müümata, edastatakse nii suures ulatuses, kui seadused seda lubavad, abivajajatele. „Kindlasti on siinkohal võimalik seadusi täiendada, et veelgi suurem hulk täisväärtuslikku toitu, mida kaupluses müüa enam ei tohi, leiaks tee abivajajateni,“ lisab Miido.

Maxima Eesti operatsioonidirektor Marko Põderi seletusel tehti tänavuste jõulupühade ajal kauplustes nii palju oste, et neil päevil aktuaalsem oli hoopis küsimus, kas ikka kõigile kõike jätkub.

„Mis puudutab ebakõlblikuks muutunud toitu, siis käitleme selle rangelt õigusaktidega kehtestatud reeglite järgi. Kõlblikkuse tähtaja lähenemisel teeme kaupadele arvestatava alahindluse,“ ütleb Põder.

Prisma: "kõlblik kuni" tooteid ei tohi annetada

Prisma turundusjuhi Reigo Rahumäe sõnul kanti pühade ajal maha „kõlblik kuni“ märgistusega tooteid tavapärases suurusjärgus. „“Kõlblik kuni“ kuupäeva ületanud tooteid ei tohi müüa, jagada ega annetada, sest need riknevad kiiresti ja säilimisaja möödumisel on oht, et tooted võivad põhjustada tervisehäireid,“ ütleb Rahumäe vastuseks Delfi toimetusele kirjutanud poetöötajale.

Selveri kommunikatsioonispetsialisti Karl-Villiam Vaseriku selgitusel on mitme tuhande artikli täpne nõudlus prognoosimatu. „Nii tabab osasid tooteid eeldatust kiiremini tühi riiul ja nii mõnegi toote puhul jäävad alles suuremad jäägid. Kaupmees on arvestanud mitte piisava nõudluse riski realiseerumist, mille katab oluliselt suurem läbimüük. Aasta viimase kuu kaupade mahakandmise kulu protsent realisatsioonist ei ole aasta keskmisest näitajast kõrgem,“ ütleb ka Vaserik.

Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul on toidu mahakandmine jaekaubanduses paraku vältimatu. „Rimi on üks vähestest jaekettidest Eestis, kes annetab lisaks kauasäilivatele toidukaupadele Toidupangale osaliselt ka värsket toidukraami, nagu näiteks liha-, kala- ja piimatooted. Oleksime valmis selliste kaupade annetamise ringi veelgi laiendama, kui heategevusorganisatsioonil oleks selle kokkukorjamiseks ja kiireks realiseerimiseks paremad võimalused,“ ütleb Bats, lisades, et detsembrikuine kaupade mahakandmine Rimis ei olnud eelmiste kuudega võrreldes suurem.